Rezeki Suami Tiba-Tiba Mengalir Deras! Inilah 10 Ciri-ciri Istri Pembawa Rezeki Suami

Rezeki Suami Tiba-Tiba Mengalir Deras! Inilah 10 Ciri-ciri Istri Pembawa Rezeki Suami

1. Isteri yang pandai bersyukur

Isteri yang bersyukur atas segala kurnia Allah pada hakikatnya dia sedang mengundang tambahan nikmat buat suaminya. Termasuk rezeki. Punya suami, bersyukur. Menjadi bunda, bersyukur. Anak-anak boleh mengaji, bersyukur. Suami memberikan nafkah, bersyukur. Suami memberikan bantuan gratis, bersyukur. Suami menyayangi setulus hati, bersyukur. Suami memberikan kenikmatan sebagai suami isteri, bersyukur.

“Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan: apabila kalian bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu & apabila kamu mengingkari (nikmatKu) maka sesungguhnya adzabku sangat pedih” (QS. Ibrahim: 7).

2. Isteri yang tawakal kepada Allah

Di saat seseorang bertawakkal pada Allah, Allah akan mencukupi rezekinya.

“Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya.” (QS. Ath Thalaq: tiga).

Jika seseorang isteri bertawakkal kepada Allah, sementara dia bekerja, menurut mana dia dicukupkan rezekinya. Allah akan mencukupkannya menurut jalan lain, semestinya Allah memberikan rezeki secara terus pada si isteri. Boleh jadi Allah akan memberikan rezeki yang banyak pada suaminya, lalu suami tersebut menaruh nafkah yang relatif kepada dirinya.

3. Isteri yang baik agamanya

Rasulullah mengungkapkan bahwa wanita dinikahi lantaran empat masalah. Kerana hartanya, kecantikannya, keturunannya & agamanya.

“Pilihlah kerana agamanya, nescaya kamu beruntung” (HR. Al Bukhari dan Muslim).

Beruntung itu beruntung pada dunia dan pada akhirat. Beruntung di dunia, salah satu aspeknya adalah dimudahkan menerima rezeki yang halal.

Cuba kita perhatikan, insya Allah terdapat satu pun keluarga yang seluruh anggotanya taat kepada Allah kemudian mereka meninggal kelaparan. Lalu bagaimana menggunakan seseorang suami yang banyak bermaksiat pada Allah namun rezekinya lancar? Boleh jadi Allah hendak memberikan rezeki pada isteri dan anak-anaknya melalui dirinya. Jadi berkat taqwa isterinya & bayi atau anak kecilnya yang belum berdosa, Allah kemudian mempermudah rezekinya. Suami semacam itu sebenarnya berhutang pada isterinya.

4. Isteri yang Banyak beristighfar

Di antara keutamaan istighfar adalah mendatangkan rezeki. Hal itu boleh dicermati pada Surat Nuh ayat 10 hingga 12. Bahwa dengan memperbanyak istighfar, Allah akan mengirimkan hujan dan memperbanyak harta.

“Maka aku katakan kepada mereka, ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’, sesunguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu menggunakan lebat, memperbanyak harta & anak-anakmu, mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (juga di dalamnya) sungai-sungai untukmu”(QS. Nuh : 10-12).

5. Isteri yang gemar silaturahim

Istri yang getol menyambung silaturahim, baik kepada orang tuanya, mertuanya, sanak saudaranya, & saudari-saudari seaqidah, pada hakikatnya ia sedang membantu suaminya memperlancar rezeki. Sebab keutamaan silaturahim adalah dilapangkan rezekinya & dipanjangkan umurnya.

“Siapa yang suka dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah beliau menyambung silaturrahmi.” (HR. Al Bukhari dan Muslim).

6. Isteri yang senang bersedekah

Istri yang suka bersedekah, beliau juga pada hakikatnya sedang melipatgandakan rezeki suaminya. Sebab galat satu keutamaan sedekah sebagaimana disebutkan pada surat Al Baqarah, akan dilipat gandakan Allah sampai 700 kali ganda.

Jika isteri diberi nafkah sang suaminya, lalu sebagiannya dia pakai buat sedekah, mungkin eksklusif dibalas melaluinya. Namun boleh jadi dibalas melalui suaminya. Jadilah pekerjaan suaminya lancar, rezekinya berlimpah.

“Perumpamaan orang-orang yang menafkahkan hartanya pada jalan Allah serupa menggunakan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, dalam tiap-tiap tangkai ada seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa saja yang Dia kehendaki. Dan Allah Mahaluas lagi Maha Mengetahui.” (QS. Al Baqarah: 261).

7. Isteri yang bertaqwa

Orang yang bertaqwa akan mendapatkan jaminan rezeki berdasarkan Allah Subhanahu wa Ta’ala. Bahkan beliau akan menerima rezeki menurut arah yang tidak disangka-sangka. Sebagaimana firman Allah pada surat Ath Talaq ayat 2 dan tiga.

“Barangsiapa bertaqwa pada Allah, pasti Dia akan mengadakan jalan keluar baginya & memberinya rezeki dari arah yang disangka-sangka” (QS. At Thalaq: dua-tiga).

8. Isteri yang selalu mendoakan suaminya

Jika seseorang ingin menerima sesuatu, ia perlu mengetahui siapakah yang memilikinya. Ia tidak boleh menerima sesuatu tersebut melainkan berdasarkan pemiliknya.

Begitulah rezeki. Rezeki sebenarnya merupakan hadiah dari Allah Azza wa Jalla. Dialah yang Maha Pemberi rezeki. Maka jangan hanya mengharapkan usaha semata-mata namun perbanyaklah berdoa memohon kepadaNya. Doakan suami agar senantiasa mendapatkan limpahan rezeki berdasarkan Allah, & yakinlah bila isteri berdoa kepada Allah untuk suaminya pasti Allah akan mengabulkannya.

“Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kepadaKu nescaya Aku kabulkan” (QS. Ghafir: 60).

9. Isteri yang gemar solat dhuha

Shalat dhuha adalah shalat sunnah yang luar biasa keutamaannya. Shalat dhuha 2 raka’at setara dengan 360 sedekah buat menggantikan hutang sedekah pada setiap sendi badan kita. Solat dhuha empat rakaat, Allah akan mengklaim rezekinya sepanjang hari.

“Di pada tubuh insan terdapat 360 sendi, yang seluruhnya wajib dimuntahkan sedekahnya.” Mereka (para sahabat) bertanya, “Siapakah yang mampu melakukan itu wahai Nabiyullah?” Beliau menjawab, “Engkau membersihkan dahak yang ada di pada masjid adalah sedekah, engkau menyingkirkan sesuatu yang mengganggu berdasarkan jalan merupakan Maka jika engkau tidak menemukannya (sedekah sebesar itu), maka dua raka’at Dhuha sudah mencukupimu.” (HR. Abu Dawud)

10. Isteri yang taat dan melayani suaminya

Salah satu kewajiban isteri kepada suami adalah mentaatinya. Sepanjang perintah suami dia taatinya.

Apa hubungannya menggunakan rezeki? Ketika seorang isteri taat pada suaminya, maka hati suaminya pun damai dan hening. Ketika hatinya damai, dia boleh berfikir lebih baik & kreativiti dalam pemikiran jua muncul. Semangat kerjanya pun menggebu. Ibadah pula lebih damai, rezeki mengalir lancar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*